Miere
Note netede și florale, calde de fructe fierte, o aromă distinctivă de zmeură, care are un final acidulat. Ca și alte mieri de fructe de pădure, este de culoare chihlimbar deschis, cu un gust subtil, dar definit de fructe de pădure. Este delicata, fina și se asortează bine cu ceaiuri, cafea și alte băuturi. Mierea de zmeur se potrivește bine și cu ciocolată, înghețată și alte deserturi. Este delicioasa și în dressingurile pentru salate. Produsa in zonele montane nepoluate ale Romaniei, obtinuta din nectarul florilor de zmeur salbatic, aceasta miere este o raritate autentica. Mirosul este de intensitate florala si fructata medie. Gustul este dulce, cu o notă puternică de ceară de albine și note de plante de zmeur. Portocaliul specific mierii de zmeur lichida cristalizeaza rapid intr-o culoare alb sidefat si cristale foarte fine care sunt placute la palat. Cremoasă cand e cristalizată. Mierea de zmeur este întotdeauna amestecată cu cea a altor flori, dar cea mai mare parte a amestecului provine din nectarul de zmeur cules de albine, asigurând aroma naturală de zmeur. Aroma delicată de zmeură este cel mai vizibilă în postgust.
Despre planta
Numele se referă la fructul comestibil, dulce-acrișor, al arbustului spinos de zmeur. De obicei, creșterea lastarilor este atinsă în primul an, apoi fructul este produs în al doilea an. Florile sunt de la roz până la alb și înfloresc in Romania de la sfarsitul lunii iunie si pana in iulie, localizandu-se predominant in zonele montane. Zmeurul este o plantă excelentă de miere.