Miere
O miere foarte interesanta, delicata, cu note fructate distincte. Caracteristicile organoleptice variază foarte mult în funcție de locul în care este produs. De multe ori aroma amintește de grapefruit, iar în gură aduce note de fructe roșii, zmeură și căpșuni în special. Se cristalizează la câteva luni după ambalare și are o culoare palidă, adesea cu accente roz caracteristice.
Acompaniamente
Este intuitiv să asociezi această miere fructată cu fructe de vară, în special fructe roșii precum zmeura și căpșunile, dar și afine, prune uscate, piersici și orice fel de citrice.
în bucătărie
Un ingredient cheie într-o spumă de zmeură cu suc de lămâie, ca topper pentru clătite sau clătite americane, pentru a carameliza fructele, pentru a înmuia fructele înainte de a face sangria. într-o reductie de afine sau coacăze, sau prune uscate, ca sos pentru obrazul de vițel înăbușit.
Despre planta
Arbust din familia fabaceae. Crește spontan și se răspândește rapid datorită rădăcinilor sale, preferând solul umed. Se găsește mai des pe malurile râurilor și în canioane, unde concurează pentru spațiu cu salcâmii și cenușerii. Dispunerea frunzelor pe ramuri si forma sunt asemanatoare cu cele ale celorlalti doi arbori. Florile sunt violete cu vârful galben auriu, formând ciorchini verticali. Planta a fost odată folosită pentru a produce pigment albastru intens și poate fi otrăvitoare dacă este consumată de animalele care pasc.