Miere
Buchetul este puternic, chimic, aproape medicinal, cu o urmă distinctă de aromă de flori de tei, urmată de note de tămâie și rășină. Pe limba este racoritoare, cu gust de mentol, salvie si lime, are un final cu aroma foarte persistenta, echilibrat intre citrice si amar. mierea de tei își datorează buchetul unui spectru complex de 100 de compuși aromatici volatili diferiți.
Acompaniamente
în toate ceaiurile, infuzii de plante și florale, sucuri de fructe, cocktailuri proaspete, cu conținut scăzut de alcool. Se potrivește bine cu orice preparat care conține salvie, busuioc și lemongrass, sau cu cele care conțin cârnați proaspeți sau ricotta de capră.
în bucătărie
încercați să-l diluați în apa de gătit pentru pastele din grâu dur sau într-un sos de unt și salvie pentru a acoperi ravioli cu dovleac sau spanac. în patiserie poate servi ca bază pentru un ganache de praline de ciocolată extra-amăruie sau ca înlocuitor de zahăr în cocktailuri.
Despre planta
Un arbore de origine europeană, din care două specii se găsesc în Romania: Tilia tomentosa (Teiul Argintiu) si Tilia cordata (Teiul Pucios). Au trunchiuri robuste și coroane mari. Ambele sunt destul de longevive și nu sunt pretențioase în ceea ce privește tipul de sol sau expunerea la soare. Tatăl celebrului botanist Carl Von Linné și-a ales numele, pe baza cuvântului suedez lind (tei).